KAEDAH PEMPROSESAN




KAEDAH PEMPROSESAN





  • Menerima buah yang dibekalkan oleh Jabatan Pertanian, MARDI, serta petani ladang kontrak atau luar ladang kontrak.
  • Menimbang dan memilih buah ( untuk proses pembayaran bahan mentah ).
  • Membasuh buah ( samada untuk terus diproses, diperam atau disimpan sejuk ).
  • Mengupas, membuang kulit buah.
  • Menghiris, memotong buah.
  • Mengukus buah .
  • Menyimpan buah yang telah dikukus didalam bilik sejukbeku.
  • Proses penyirapan buah secara hampagas pada suhu 44C, selama 15-20 jam.
  • Mengering produk ( halwa ) pada suhu 55C-65C, selama 10-15 jam.
  • Menyisih produk serta dengan gula debu.
  • Membungkus produk ( bungkusa pertama dan bungkusan kedua ).
  • Mencetak kod pengeluaran produk ( termasuk tanda harga dan tarikh luput .)
  • Menyimpan dalam setor produk.
  • Penghantaran produk untuk jualan.





1. PENERIMAAN BUAH


2. PEMILIHAN DAN BASUH BUAH


3. KUPAS KULIT DAN TRIM


4. RENDAM BUAH


5. POTONG KECIL


6. KUKUS BUAH


7.SEJUKBEKU BUAH


8. PENYIRAPAN HAMPAGAS


9.PRODUK PENYIRAPAN


10. PENGERINGAN


11. HALWA SEPARA KERING


12. POTONGAN BUAH AKHIR


13. PENGERINGAN ULANGAN


14. PEMILIHAN DAN BUNGKUS